Zandvoort zoekt naar een sprintje voor afvalscheiding

Terug naar overzicht

Nog twee jaar, dan is het 2020 en moeten Zandvoorders ruim 60 procent minder restafval produceren.

Want de teller staat op dit moment hoog bij de vakantiegemeente: 270 kilo per inwoner. Dat had, zo zegt de gemeente zelf, 250 kilo in 2014 moeten zijn en moet in 2020 niet meer dan 100 kilo worden. "Dat gaan we dus niet halen", is de constatering van de gemeente. Tenminste als er niets verandert. Niet dat er niets gebeurt in de gemeente. Gft, oud papier, glas, textiel, plastic verpakkingen en drankenkartons kunnen allemaal al gescheiden worden aangeboden.

Dus wat doet de gemeente: een onderzoek. Inwoners kunnen tot 11 maart een vragenlijst invullen, want de gemeente maakt "graag gebruik van jullie kennis en ervaring op het gebied van afvalscheiding", zo staat in de oproep van de gemeente. Daarom wordt in februari een deel van de inwoners uitgenodigd om een vragenlijst over afval en afvalscheiding in te vullen. Wie geen uitnodiging krijgt maar toch de vragen wil beantwoorden kan dat doen via een online-enquête.

Overigens heeft de gemeente een Afvalbeheerplan voor de periode 2018-2025. Dit is voorlopig vastgesteld. Hierin worden verschillende opties voorgesteld om de doelstellingen te gaan halen, waaronder verschillende vormen van inzameling en diftar. Ook het onderzoek wordt daarin aangekondigd, mede als middel om de participatie te vergroten. 

Persbericht AfvalOnline 19-2-2018