Woningabonnement Utrecht

Terug naar overzicht

Woningeigenaren hebben vaak niet genoeg geld om hun huizen energiezuinig te maken. Het Woningabonnement is voor hen een nieuwe manier om energiezuinige woningen te realiseren zonder dat ze zelf hoeven te investeren. Een consortium van bedrijven neemt deze investering namelijk over van de eigenaar. Het ene bedrijf in dat consortium is goed in het isoleren van muren en daken, het andere is thuis in de warmtepomptechnologie. Weer een ander bedrijf installeert zonnepanelen en een ander bedrijf levert energiezuinige, huishoudelijke apparaten. Gezamenlijk zijn zij in staat om een woning helemaal energiezuinig en comfortabel te maken. In Deventer, Zutphen en Lochem zijn al succesvolle pilots gedaan met het Woningabonnement.

De gemeente Utrecht wil in 2030 een klimaat neutrale stad zijn. Daarom wil zij nu een pilot starten voor 25 woningen ter introductie van het Woningabonnement het liefst gekoppeld aan het doel om huizen aardgasvrij te maken. Om een succesvolle pilot te kunnen starten moet eerst worden bepaald welke doelgroep in aanmerking komt voor zo’n pilot. Wie is bereid hierin te investeren? Welke bedrijven willen gezamenlijk het Woningabonnement aanbieden in Utrecht? En wie coördineert dit alles? Allemaal vragen die in het plan van uitvoering zullen worden beantwoordt.

JMA geeft aan bewoners maatwerkadviezen voor het energiezuinig en aardgasvrij maken van hun woningen. Tevens biedt JMA huurders van verschillende woningbouwcorporaties de Energiebox aan om energiezuinig gedrag te bevorderen. Met de introductie van het Woningabonnement komt daar nog een extra, interessant instrument bij. Zo heeft JMA voor elke bewoner een route naar een energiezuinige, duurzame woning.